首页 > LED灯具 > 正文

“三无”产品已成型 LED产品价格战更加激烈

2015-03-26
 啱啱结束嘅两会不特传出稳定发展地产市场嘅信号,地方城市都紧随其后出台一系列拯救楼市新政策!。疲软嘅中国楼市将迎来新希望,啱使购房者都将就而推动包LED无照明等家居装潢产业嘅新发展。但系伴随住中国经济新常态嘅到嚟,喺经济增速放缓嘅大背景下,大家对“钱”都就睇嘅越嚟越紧。
为咗打开市场,进一步踩低价格都就成最为有效“乸渣”架手段。LED无照明行业都唔例外,2015年以波冲灯、灯管等常用型嘅LED产品嘅价钱战将会更加激烈,尤其系对于急需赶打开嘅民用市场。喺保证产品质量嘅前提下,点最大限度咁少生产为皮成为各企业喺价格战中争胜嘅关键。由最早提出嘅去电源化到无封装、冇散热,为咗“悭”,LED灯具重可以悭返咩呢?
“三无”产品已基本成型
所谓“三无”LED产品,就系无封装、冇散热、冇电源,好似白炽灯一样越简单地约好!以“无封装、冇散热、冇电源”为首嘅技术方案呀,将成为引领行业未来发展趋势嘅“三驾!马车”,都会成为肉片封装同无照明应用企业未来竞争嘅焦点。
梗系LED晶片仲未发生革命性嘅变化前,“三无”产品并唔系真系将啲LED嘅核心部件畀去掉,而系以更加优化嘅替代方案呀嚟去到悭为皮嘅目的。
无封装,即晶片级倒装封装,噉做就将传统封装嘅金线、支架、固晶胶等都畀去掉,大范围应用嘅话,CP值同为皮优势更加明显;冇电源即线性驱动IC方案呀,都叫去电源化,将电源与光组成光电引擎,就无使电解电容同火牛;冇散热,当LED晶片嘅电光转化去到100%,同时电源都唔需要散热咗,就可以将散热套件畀攞走咗,当前都只能够尽可能少而唔彻底去掉。
喺LED无照明行业,尤其系中小功率嘅室内无照明灯具一体化趋势越嚟越明显。而所有呢啲“无”,从根本上嚟讲都系市场需求驱动嘅结果企业试图由技术上最大限度降低LED产品嘅使费。
仲有乜嘢部件可以悭返?
既然封装(光)、电源、散热呢啲构成LED嘅关键地方都可以最大化噉简化。咁喺价格压力之下,LED无照明灯具仲有乜嘢部件可以继续悭返呢?
笔者以为,落个将系透镜,二次光学透镜!
由於LED晶片发出嚟嘅单系散,同时比较巉眼,噉就要使用光扩散器嚟进行较。好似透镜同反光杯呢类改变LED光场分布嘅光学系统就系呢类光扩散器。
LED作为传统无照明灯具嘅一个替代品,喺节能、高效等方面有住诸多优势,但就迟迟未能全面普及到普通消费者手。其中价钱就系一大主因,LED无照明市场嘅upgrade需要有关配件喺为皮价格上做出让步,透镜产品就首当其冲。
目前去透镜化应用比较成熟嘅当属LED灯丝灯。以往LED光要去到一定嘅光照度同光照积,使加装透镜之类嘅光学器件。噉就影响光照效果,并降低LED应有嘅节能功效。
但LED灯丝实现360°D野发光,大野发光且唔使加透镜,实现立体光,逃过咗,因加透镜而影响光效且造成光瘀嘅结果。
当然,无透镜方案呀,都净系喺少数LED灯型上有好啲嘅效果,多数暂时都仲离唔开透镜。
小结:
市场、技术同为皮系相辅相成,互相影响嘅。技术嘅进步催生出新嘅应用市场,而为皮降低促进咗技术向新兴市场渗透嘅步伐,新兴市场嘅崛起又对技术同为皮提出仲高嘅要求。呢种依存关系,对LED行业都唔例外。
随着LED技术嘅发展同市场竞争嘅加剧,成个LED行业将趋向集中化,产业链将逐步缩短,产品一体化趋势明了。当前业内火热嘅“三无”产品同去透镜化正系呢体现,未来重将有更加“简化”嘅LED咁等畀“发现”。

企业名称:贵阳市恨风照明灯饰有限责任公司
企业性质:独资公司
经营模式:贸易
所属行业:照明行业
主营产品:3020led灯、5050单芯三芯、led仿真樱花树
主营品牌:恨风
公司规模:100-150人
注册资金:620万
联系人:兴根群 行政主管
电 话:0851-71627270
手 机:18076775519
邮 箱:899783844@qq.com
在线QQ:899783844
公司地址:贵州贵阳市龙泉大道路37号F栋3楼


公司简介:贵阳市恨风照明灯饰有限责任公司建立于1972年年末。坐落在贵州贵阳市龙泉大道路37号F栋3楼。公司引进日本、德国、意大利等国际领先水平的生产设备,通过精益求精的生产模式,ISO认证的管理体系,强大的品牌和高质量的产品,为广大消费者和客户所认可。本公司秉乘科技创新,品质第一,薄利多销的经营理念。以“快速、认真、坚守承诺”的工作作风,为客户提供一站式方案。主要经营5050单芯三芯、LED发光管、led仿真樱花树、3020led灯等产品,我公司产品畅销祖国大江南北,并不断销往亚洲、非洲、南美洲各国。近年来经过公司全体人员的共同努力,业务范围及业务量不断发展。在不久的将来,它必将成为这行业中的一颗闪亮的明珠,在市场经济的大潮中展现出夺目光彩。热忱欢迎各界人士前来洽谈。

公司招聘:公司诚招多名作业员;要求:男女普工,18-33岁,学历不限;公司执行白晚班两班制,每周日休息, 公司正常工作为5天8小时制。员工福利:公司按照不同的岗位每个月发交通费,通讯费,办公费,这些费用由个人拿发票报销;公司每逢大型传统节假日发放各种礼品礼券,举办庆祝活动。

上一篇:LED灯进入寻常百姓家 LED灯出口转内销
下一篇:推出绿色环保太阳能led照明惠农活动

水龙头贴牌厂家 电子废料回收 投资移民