首页 > 室内灯具 > 正文

室内灯具安装选用有讲究

2015-02-26
而家市场上有好多唔同种类嘅灯具,有吊灯、台灯、壁灯、聚光灯……呢啲灯具形状各异,多彩多嘢架,有时会畀业主拣到都花,其实,个个灯具嘅功能唔同,室内唔同区域啱唔同嘅灯具,今日小作就畀大家介绍几种常见灯具嘅用途,噉你就唔使烦乱喇。
吊灯全面背景光线讲吓嘢喇!
吊灯系最普及嘅室内无照明灯具,单一嘅吊灯讲吓嘢喇!咗全面嘅背景光线,但系如果安置咗调光器,就会有更副弹性嘅效果。此外,因住地拣灯罩都系可以改变光线质量嘅作法。如果你所使用嘅系大型嘅开放式灯罩,可以安装上离银色嗰粒冠状灯泡,就会将光线晕染分散啲。然而,当你系扮设呢类灯饰嘅时候,其高度都要详加考虑。你一定唔会希望你屋企嘅高个儿人员或者客撞到架头啦。
向下投射灯与洗式投射灯强调特别区域
呢两种灯具都系嵌进天花板嘅卤素灯,佢哋将令人愉悦嘅光线投射落嚟,如淙淙水流喺度泼洒而下,可以用嚟强调房入面嘅特别区域。
壁灯装潢作用更明显
墙上嘅壁灯有投射同晕染光线嘅多种效果,依住宅装潢唔同材质而展现唔同嘅风貌。唔理系作为背景、强调定示用嘅光都好啱。佢哋都有牵引视线嘅效果,往往会畀房睇落较大啲。因为呢类灯具嘅装潢作用远过无照明功用离明显,所以喺选择嘅时候,要睇睇先佢畀安装喺墙面上嘅样后再算。
朝天灯讲吓嘢喇!极具气质嘅光照背景
呢类灯具通常都系可以褪、可携带嘅。顾名思义,佢哋嘅光线都系向上方投射,然后再喺个天花板上面反射落嚟,展现咗好有气质嘅光照背景,其效果远过天花板上面嘅吊灯离柔和好多。
落地与案头台灯系最佳睇书光
呢种台灯可以将光线投射喺唔同嘅水平面上,以呈现出应该区域装潢格局中嘅色调与特色。
佢哋可以用嚟强化任何整体嘅或者局部嘅光线布局;或者,其本身就系一个独立且强烈嘅光。此外,佢哋都有住多变嘅功能,可作为睇书之用,都可作为额外可褪式嘅光。钨丝卤素桌灯因为其所投射嘅光线非常接近日头,所以系最佳嘅睇书光。至於摆落地型或者台上型台灯嘅时候,其位置要以你喺站立或者坐低时均唔会见到灯罩入面嘅灯泡为宜。
聚光灯起强调作用
呢种功能独特嘅灯具可嵌入天花板、墙面或者地板,增加光线拖曳嘅长度。佢可以喺工台面或者特别物体,如画作与各式收藏品上形成一个焦点光网域。无论喺厨房、起居室、工作室或者冲凉房度都系强调作用极佳嘅光。
长条状灯具多用于厨房、冲凉房
多数被使用于厨房、冲凉房同车房。荧光嘅长条状灯管造型都唔系好睇,就成日畀隐没喺灯罩或者遮避物下。然而,佢就可以完全讲吓嘢喇!要区域所使嘅光线。新式密度大灯管唔单止派出嘅光线较细致,都长D都心命咗好多。
书台台灯应“唔烫手”、“无死角”!
书台台灯系一种标准嘅工作用无照明设备,一定要摆喺你所使嘅正确位置,或者系喺书台,或者系玄关台,亦或者系用嚟强调出壁炉前嘅装潢物。如果使用嘅系悭电型灯具,就要确定佢嘅光线反板反射出嚟嘅光线系匀巡嘅,而且要“唔烫手”、“无死角”。
利用半透明灯罩可畀灯具派出嘅光线有如日头般嘅水平,而开顶式灯罩就可以畀光线向上投射至天花板再反射落嚟。

企业名称:贵阳市慕凝灯具有限公司
企业性质:合资企业
经营模式:贸易
所属行业:照明行业
主营产品:BPC8730防爆平台灯、LED微波感应灯、led防爆灯
主营品牌:慕凝
公司规模:250-300人
注册资金:480万
联系人:延哲文 人事经理
电 话:0851-90901425
手 机:13763608722
邮 箱:252391807@qq.com
在线QQ:252391807
公司地址:贵州贵阳市龙江巷路5号F栋2楼


公司简介:贵阳市慕凝灯具有限公司建立于1979年年末。坐落于贵州贵阳市龙江巷路5号F栋2楼。自从公司成立以来,不断推陈出新,开拓市场,产品远销北美、中东、欧盟以及东南亚各国,赢得了国内外一致好评和高度赞誉。我们始终贯彻“客户至上,品质第一”的管理理念,我们会脚踏实地、勇于拼搏、敢于创新,把我们的服务、经验和技术更优质的提供给每一位客户。主要经营LED微波感应灯、T8荧光灯、led防爆灯、BPC8730防爆平台灯等产品,产品销往新加坡、泰国、菲律宾、澳大利亚、新西兰等国家。公司以人为本,以诚待客,把消费者的满意作为公司永恒的追求。欢迎各位新老客户来公司参观指导工作!

公司招聘:公司因工作需要,诚招多名技术工;要求:18-35岁,初中以上,身体健康,有身份证、毕业证;每天8小时,每周5天;平时每日加班不超过3小时,每周至少休息1天。员工福利:公司提供优厚的福利体系:养老保险、医疗保险、生育保险、工伤保险、失业保险及住房公积金;为鼓励员工积极参与志愿者服务活动,公司给员工提供带薪假日,从事自己热爱的志愿者服务项目。

上一篇:常见室内灯具的装饰细节
下一篇:举办2014东莞LED室内照明产品团购活动

123