首页 > 室内灯具 > 正文

LED照明美室内种植大麻

2015-03-31
美国逐渐有几非洲开始合法化非药用大麻,但喺过去全面禁止嘅年代,大麻并唔系就冇人种植,只系化身为「高耗能产业」,由于种大麻者为逃过政府查缉,而匿喺室内种植,室内冇阳光,唯有开电灯嚟相大麻,消耗大量。电力,更大镬嘅系,由于惊被「查电表」发现非法种植大麻,呢啲电力多半系偷接线路盗电而嚟,为此一年窃电损失竟然高达五十亿美元。
不过呢个现象可望减缓,一方面系大麻逐渐合法化,好多种植者可正大光明种植,唔需要躲躲收收埋,另一方面系,对就算系所在噉气候、日照条件唔啱露天种植,但系都系得喺室内种植大麻嘅业者嚟讲,都有咗节能嘅法宝!噉即系:LED无照明。
系人都知道,LED无照明比传统灯泡或者日头灯管都嚟得悭电,但呢都唔系LED用于种植上最叻嘅一啲,好农作物吸走啲效率最好嘅光谱区间唔同,可拣专门针对要种作物吸走啲光谱嘅LED,等光照转换为着数作物成长,更可培养出特别风味。据市场研究机构WinterGreen Research预测,LED用于室内农业市场,将由2013年嘅3.95亿美元,至2020年成长至36亿美元,成长为成10倍,而点样嘅作物可以推动咁大嘅成长率?必定大麻。
但系与部分将灯具转换为LED无照明嘅厂商唔同,大麻种植业者其实唔系咁志在节能效果,话晒大麻获利丰厚,电费支出对佢哋嚟讲,系湿湿碎啦,大麻种植业者更睇好LED无照明喺种植上嘅「高无附加价值」,包可选用唔同光谱嘅LED,与及LED能够调光属性,可以调着调黑,模拟日出日落午时分嘅亮度变化,可唔可以针对唔同D品种做最佳利用,甚至种植出特殊风味嘅大麻。
喺市场需求成长下,新创事业如「智慧光」(Intelligent Light Source)与「太阳光谱」(HelioSpectra)都积极追逐室内大麻种植市场。然而,虽然大麻宜家系主要获利来源,但同样嘅技术,未来都可套用到啲室内种植嘅作物,智慧光就期望有一半以上营收嚟自于大麻之外嘅室内种植作物,并表示好多大型农业公司对LED室内种植嘅接受度之高,出乎佢哋嘅意料之外。
喺大麻先驱嘅带动下,室内种植嘅技术正赶发展,或者有一日我哋享用室内种植嘅作物时,要多谢一下大麻产业演嘅关键推动者角色。

企业名称:贵阳市念波灯饰有限责任公司
企业性质:股份有限公司
经营模式:贸易
所属行业:照明行业
主营产品:LED全彩显示屏、LED日光灯管、led球泡灯
主营品牌:念波
公司规模:400-500人
注册资金:900万
联系人:陀纲 前台
电 话:0851-16627743
手 机:13077889758
邮 箱:698462221@qq.com
在线QQ:698462221
公司地址:贵州贵阳市龙泉苑街路2号F栋2楼


公司简介:贵阳市念波灯饰有限责任公司成立于2008年中旬。坐落在贵州贵阳市龙泉苑街路2号F栋2楼。我们拥有专业的管理团队同一流的开发人员、勤恳朴实的企业员工。我们将本着“质量为本、信誉为魂”的企业理念,为各界朋友提供良好的合作环境。主要经营LED日光灯管、大功率螺旋节能灯、led球泡灯、LED全彩显示屏等产品,公司产品远销韩国、日本、英国、德国、美国等地。公司以卓越的品质、一流的产品、真诚的服务,积极迎接挑战。聚集现代最优秀的人才和文化、建立最科学的管理体系、汲取最先进的工艺技术,不断完善自我、超越自我、持续进步、再创辉煌!欢迎广大新老用户前来我公司考察指导,我们将竭诚为您提供热情周到的服务!

公司招聘:本公司诚招多名普工;要求:年龄18-40岁,身体健康,适应加班,有从事相关工作者优先;每天8小时,每周5天;平时每日加班不超过3小时,每周至少休息1天。员工福利:公司依法为员工办理五险一金;在本公司连续工作满一年的正式员工,从第二年开始可享受有薪年假。

上一篇:进入“全塑”时代 LED散热器室内前景明朗当前
下一篇:家用室内照明灯具建议不要用水晶吊灯

东莞厂房 石油套管