首页 > 舞台灯具 > 正文

为何国内的舞台灯具在大家眼中就相对落后呢?

2015-01-19
呢几年,舞台灯具市场持续火爆,然后引发表演市场嘅火爆,星演唱会频次都逐渐攀升。而对应全国经济水平嘅进步,大家文明试下嘅晋升,舞台灯具嘅研发、舞美描绘等喺个市场嘅比重都越嚟越高。
市场喺膨胀,但系国内灯具生产水平就跟唔上市场嘅需求。成日都可以听到销售人员同客户话:“还用嘅系进口嘅XX……”!点解国内嘅舞台灯具喺大家眼中就相对盟塞呢?百适招公司认为有下面嘅原因嘅:
一、观念盟塞
观念盟塞涉及好多方面。喺出产厂商一方,有人以为灯具科技含量低,一睇就会,唔使投入人力去开发只使仿制就得;都有厂商以为高端货冇商场,开发投入大,风险大;仲有嘅厂商履行标准嘅道德观念淡漠,对各项技,可唔可以标准视若无睹;乃至法律观念低下,以次充好,假冒伪劣。从用户方嚟睇,有剧团领导以为灯具只使可以敷衍表演就得,唔肯投入仲资金更新设备或者采购高级灯具;有舞台剧治理人员排挤保养需求高、运用复杂嘅高功能灯具,漏光与否都唔志在,只要满足表演唔出问题,少换灯泡就得;仲有地方灯具人员用惯咗老灯具唔肯承受新事物、新产品等。
二,研发力量薄弱
有啲灯具厂商开发人员嘅数量少,乃至冇,人员专业冇料,成日系开发新产品时暂时请人。即管能够唔该去嘅系真实嘅灯具人员,但佢哋唔知舞台,唔知呢灯具喺舞台中嘅功能,唔知开发新产品系要将之前就产品身上出过嘅问题一一杜绝,唔开发出为舞台所等咗好耐嘅灯具。新嘅产品开发之后就行人,真系对新产品进行改善同升都唔喺实际运用中得到强有力嘅保障。
三、灯具研发缺少投入同储备散手
近几年国内有啲有眼光嘅厂商已经开始有较大嘅资金投入,并发布咗一啲新货。但系对于中国咁个市场需求越嚟越高嘅国家嚟讲,仍是远远唔得嘅。喺经济利益嘅驱动下,短视行动层出不穷,情愿大投入并进行散手储备嘅就更加唔多见。
四、低端货嘅影响
当前唔少剧团、舞台剧经济窘迫,特别系为数众多嘅中小剧团同地县级嘅舞台剧尤为出位。因而价格低廉、功能低下嘅产品仍有住广泛嘅市场。各厂商纷纷抢夺低端市场,价钱战就在所难免。产品嘅使费可以悭一分奉旨唔会悭五厘,材料悭啲、电线细啲短一D、工序少一啲产品质量就噉一啲啲畀消磨跌咗。高端货有如高深雅乐同者咩寡,出力唔讨好,加埋厂商本身至啱啱进入呢个行业唔系好专业,所以都就唯有喺低端市场徘徊前行。
五、制造厂商公司管理水平唔高
国内灯具场那度,行多数为小型公司,其间仲有唔少民营公司。虽有少量通过咗ISO9000等世界认证,但手势作坊式嘅生产同家庭式嘅管理仍为数唔少,缺少现代化公司体系嘅建设。
六、外国高质量灯具产品嘅冲击
外国领先灯具纷纷进入中国,畀国人带嚟新散手、新思路,但随之都冲击咗国内薄弱嘅灯具市场。当前高端灯具产品可以讲系洋货一统天下。近两年兴修嘅唔少大型舞台剧,只要经济条件允许,无不选用进口灯具。啲国内厂商无力与洋品牌竞争,唯有抛弃高端产品嘅开发,呢种恶性循环,必定对国产灯具产业嘅发展造成好无益嘅负面影响。喺中国经济已完全融入世界、国内灯具制造厂商仲未老积(喺世界经济视点睇),外国品牌又大举进军嘅局势下,国产灯具厂商面临住严峻嘅挑战,但都有住墟冚冚嘅发展机遇。中国经济持续高速发展必将推进文明嘅昌盛,啲年新建舞台剧增多,灯具市场嘅火爆现已初露端倪,为此应及早有迎接挑战同机遇嘅准备。

企业名称:贵阳市妙春灯饰有限责任公司
企业性质:有限责任公司
经营模式:贸易
所属行业:照明行业
主营产品:反射泡、成像灯、霓虹灯
主营品牌:妙春
公司规模:30-60人
注册资金:520万
联系人:涂婷 招聘主管
电 话:0851-1440175
手 机:18915915118
邮 箱:38642612@qq.com
在线QQ:38642612
公司地址:贵州贵阳市龙泉苑街路2号6栋2楼


公司简介:贵阳市妙春灯饰有限责任公司建立于1988年年末。坐落于贵州贵阳市龙泉苑街路2号6栋2楼。我们以低廉的市场价格,优质的产品质量及完善的售后服务占领市场,产品发往全国各地。公司坚持“专心工作为首要,质量安全皆顾到”的经营理念,越来越得到社会和消费者的认可,成为行业的领军企业之一。主要经营成像灯、地排灯、霓虹灯、反射泡等产品,公司产品主要销往昆明、广东、广西、湖南、上海、北京等地,产品供不应求,深受用户好评,得到当地党委、政府的支持。多年来公司一直奉行诚信发展,质量第一的原则,深受广大客户好评,我们将一如既往的奉行这个原则,真诚欢迎广大有需要的客户前来咨询、订购,全公司职工愿与您共创辉煌。热诚欢迎各界朋友前来参观、考察、洽谈业务。

公司招聘:本公司诚招多名技术员;要求:必须年满18周岁-35周岁,踏实勤奋、吃苦耐劳、态度端正者;公司实行每周五天、一天八小时工作制。员工福利:每年过年即有年终奖;员工享有购买本公司产品优惠。

上一篇:舞厅灯灯光与舞台灯灯光的区别是什么?
下一篇:国外高质量灯具产品的冲击 舞台灯具的出路

大沥保安公司 东莞厂房出售 东莞保安公司 混凝土硬化剂 空气能热水器厂家 铁床厂 非标自动化设备 模具控温机 塘厦消防环保代理 东莞磨床加工