首页 > 舞台灯具 > 正文

国外高质量灯具产品的冲击 舞台灯具的出路

2015-01-27
一、观念盟塞
观念盟塞涉及好多方面。喺出产厂商一方,有人以为灯具科技含量低,一睇就会,唔使投入人力去开发只使仿制就得;都有厂商以为高端货冇商场,开发投入大,风险大;仲有嘅厂商履行标准嘅道德观念淡漠,对各项技,可唔可以标准视若无睹;乃至法律观念低下,以次充好,假冒伪劣。从用户方嚟睇,有剧团领导以为灯具只使可以敷衍表演就得,唔肯投入仲资金更新设备或者采购高级灯具;有舞台剧治理人员排挤保养需求高、运用复杂嘅高功能灯具,漏光与否都唔志在,只要满足表演唔出问题,少换灯泡就得;仲有地方灯具人员用惯咗老灯具唔肯承受新事物、新产品等。
二,研发力量薄弱
有啲灯具厂商开发人员嘅数量少,乃至冇,人员专业冇料,成日系开发新产品时暂时请人。即管能够唔该去嘅系真实嘅灯具人员,但佢哋唔知舞台,唔知呢灯具喺舞台中嘅功能,唔知开发新产品系要将之前就产品身上出过嘅问题一一杜绝,唔开发出为舞台所等咗好耐嘅灯具。新嘅产品开发之后就行人,真系对新产品进行改善同升都唔喺实际运用中得到强有力嘅保障。
三、灯具研发缺少投入同储备散手
近几年国内有啲有眼光嘅厂商已经开始有较大嘅资金投入,并发布咗一啲新货。但系对于中国咁个市场需求越嚟越高嘅国家嚟讲,仍是远远唔得嘅。喺经济利益嘅驱动下,短视行动层出不穷,情愿大投入并进行散手储备嘅就更加唔多见。
四、低端货嘅影响
当前唔少剧团、舞台剧经济窘迫,特别系为数众多嘅中小剧团同地县级嘅舞台剧尤为出位。因而价格低廉、功能低下嘅产品仍有住广泛嘅市场。各厂商纷纷抢夺低端市场,价钱战就在所难免。产品嘅使费可以悭一分奉旨唔会悭五厘,材料悭啲、电线细啲短一D、工序少一啲产品质量就噉一啲啲畀消磨跌咗。高端货有如高深雅乐同者咩寡,出力唔讨好,加埋厂商本身至啱啱进入呢个行业唔系好专业,所以都就唯有喺低端市场徘徊前行。
五、制造厂商公司管理水平唔高
国内灯具场那度,行多数为小型公司,其间仲有唔少民营公司。虽有少量通过咗ISO9000等世界认证,但手势作坊式嘅生产同家庭式嘅管理仍为数唔少,缺少现代化公司体系嘅建设。
六、外国高质量灯具产品嘅冲击
外国领先灯具纷纷进入中国,畀国人带嚟新散手、新思路,但随之都冲击咗国内薄弱嘅灯具市场。当前高端灯具产品可以讲系洋货一统天下。近两年兴修嘅唔少大型舞台剧,只要经济条件允许,无不选用进口灯具。啲国内厂商无力与洋品牌竞争,唯有抛弃高端产品嘅开发,呢种恶性循环,必定对国产灯具产业嘅发展造成好无益嘅负面影响。喺中国经济已完全融入世界、国内灯具制造厂商仲未老积(喺世界经济视点睇),外国品牌又大举进军嘅局势下,国产灯具厂商面临住严峻嘅挑战,但都有住墟冚冚嘅发展机遇。中国经济持续高速发展必将推进文明嘅昌盛,啲年新建舞台剧增多,灯具市场嘅火爆现已初露端倪,为此应及早有迎接挑战同机遇嘅准备。

企业名称:贵阳市寻雪照明灯饰股份有限公司
企业性质:私营企业
经营模式:贸易
所属行业:照明行业
主营产品:led舞台灯、染色灯、追光
主营品牌:寻雪
公司规模:20-30人
注册资金:120万
联系人:董亚洲 产品规划主管
电 话:0851-54825979
手 机:13737550181
邮 箱:314971685@qq.com
在线QQ:314971685
公司地址:贵州贵阳市龚西路24号B栋1楼


公司简介:贵阳市寻雪照明灯饰股份有限公司创办于1987年中旬。坐落于贵州贵阳市龚西路24号B栋1楼。本公司拥有先进大型相应设备,技术力量雄厚,是专业性企业,一直以来, 本公司坚持以客户满意为宗旨,以质优价廉为准则,产品深受广大客户的欢迎。本公司秉乘科技创新,品质第一,薄利多销的经营理念。以“快速、认真、坚守承诺”的工作作风,为客户提供一站式方案。主要经营染色灯、天地排光、追光、led舞台灯等产品,产品远销全国地区及亚洲、中东、欧美等国家。未来机遇无限,也时刻充满挑战,只有并肩携手 才能共同进步。我们愿用最真诚的服务换取你的信任与支持,大家互惠互利,共创未来。竭诚欢迎国内外各新老客户光临指导,欢迎来人、来电、来函洽谈业务,真诚希望能与您携手走向辉煌!

公司招聘:公司因工作需求,特向社会招收多名普工;要求:男女不限,年龄20-38周岁,身体健康;公司执行白晚班两班制,每周日休息, 公司正常工作为5天8小时制。员工福利:员工享有国家法定假日(每年11天)、工伤假、婚假、产假、带薪年休假等假期;公司按照不同的岗位每个月发交通费,通讯费,办公费,这些费用由个人拿发票报销。

上一篇:为何国内的舞台灯具在大家眼中就相对落后呢?
下一篇:“购买舞台灯 也来十里河”成消费者的新口头禅

东莞SMT加工 丝印机厂家 网店货源 汽车养护用品 彩钢岩棉板 广州数码印花 国宝磁力泵 led泛光灯 微商货源 噪声治理工程