首页 > 舞台灯具 > 正文

简述一下舞美灯光在婚礼中的作用

2015-02-12
主题婚礼中,舞美灯光系婚礼现场不可缺少嘅。灯光畀婚礼充满住小两口对婚礼想象中嘅效果,好嘅灯光能够营造出如梦如幻嘅浪漫环境,畀你个婚礼留低浪漫嘅嘢。下面就简单讲一下舞美灯光喺婚礼中嘅作用:
1、拧头灯:
拧头灯嘅作用系喺空中岌,喺墙同个天花板上面打出好多唔同种类嘅图案,畀舞台制造动感嘅效果,可以用电脑作好程式,设定唔同嘅岌方式,随着摇摆方法唔同,可以烘托欢快同浪漫等唔同嘅气氛。注意啲之一都要悬挂起,噉冇遮挡。第二,就系最好可以配合染色灯,所谓嘅染色灯就可以打出唔同颜色嘅灯,渲染整体嘅颜色。建议用单一嘅颜色哦,否则颜色太多太杂,唔单止出唔到五彩缤纷嘅效果,而且重显得好立杂,效果好失败。如果要啲彩色效果嘅话,可以局部融入细单位嘅其他颜色,而且最好系比较接近嘅颜色哦,比如红色中加少量嘅紫。可以根据主题婚礼嘅一个咸湿系去褦灯光嘅效果,都可以更加嘅表现喺婚礼主题。
2、追光灯:
所谓嘅“追”,就系追住新人走嘅意思。当全场灯光黑落去嘅时候,追光灯踏正新娘,兼夹喺新娘周围2-3米嘅裏面食形成一个着嘅区域,目的系出位新娘。要注意嘅就系,如果只系使用一部嘅话,就会形成所谓嘅“阴阳面”,就系一侧面系着,另一侧系黑,好影响视觉效果。有条件嘅话,一定要用两部,噉就想手术台上嘅无影灯一样,两侧嘅光线系对称嘅,就唔会出现“阴阳面”。重有就系现场嘅追光灯最好能够悬挂起,好似人嘅视野一样,企到高照远,而且冇遮挡,可以将效果全部发挥出嚟。
舞台灯光喺婚礼上都起到边作用?
舞台灯光喺婚礼上都起到边作用?
3、PA灯:
PA灯嘅灯光比较柔和,唔可变色,多用作舞台嘅背景灯。唔理系正常大厅亮灯嘅时候,都系黑落嚟使用追光灯嘅时候,PA灯嘅光线都可以系舞台整体嘅亮度对比更柔和,唔会畀人好突兀嘅感觉。可唔可以同染色灯同用,利用唔同嘅颜色营造唔同嘅氛围。
4、回光灯:
又叫电影灯。与PA灯嘅作用近,主要都用作面部嘅补光。唔同之处在于可以变色,有时为咗悭婚礼嘅费用,可以用回光灯嚟代替PA灯同染色灯嘅效果,好多婚庆公司都有类似嘅做法。

企业名称:贵阳市怀柔灯饰有限公司
企业性质:股份有限公司
经营模式:贸易
所属行业:照明行业
主营产品:七彩舞台灯、帕灯、蝴蝶灯
主营品牌:怀柔
公司规模:300-350人
注册资金:360万
联系人:续柯朱 技术总监
电 话:0851-98954181
手 机:13443292504
邮 箱:853932112@qq.com
在线QQ:853932112
公司地址:贵州贵阳市龚中路23号5栋2楼


公司简介:贵阳市怀柔灯饰有限公司创建于1979年年末。坐落在贵州贵阳市龚中路23号5栋2楼。近年来不断提高研发力度,引进先进的管理方式,把严质量管理关,以优良的品质和服务满足客户的需求,确保公司为客户提供极具市场竞争力的产品货和完善的售后服务。公司本着"质量第一、信誉第一、服务至上、不断超越"的理念。主要经营帕灯、图案灯、蝴蝶灯、七彩舞台灯等产品,目前产品在稳固国内市场的同时,积极销往欧、美、中东、东南亚、非洲等国家和地区,在用户和业界均享有良好的口碑。我们以热情、专业、负责、诚信的原则为广大新老客户提供质优适价的产品服务。希望广大客户与我们建立和发展长期稳定合作关系。携手共进,开拓未来,共创辉煌!欢迎广大新老用户前来我公司考察指导,我们将竭诚为您提供热情周到的服务!

公司招聘:公司因工作需要,诚招多名技术工;要求:男女年龄在18-30周岁,初中及以上学历即可;公司执行白晚班两班制,每周日休息, 公司正常工作为5天8小时制。员工福利:员工每年可以有15天带薪病假;公司每逢大型传统节假日发放各种礼品礼券,举办庆祝活动。

上一篇:“购买舞台灯 也来十里河”成消费者的新口头禅
下一篇:LED舞台灯目前在市面上的价格偏高

美标法兰 温州租车 不锈钢卫生级阀门管件 淘气堡设备 出料阀 组合冲床 儿童室内游乐场 打桩锤 波纹管截止阀 激光焊接机