首页 > 舞台灯具 > 正文

舞台灯具市场火爆 研发力量薄弱

2015-04-02
呢些年,舞台灯具市杂持续火爆,然之后引发表演市杂嘅火爆,明星演唱会嘅频次也逐渐摱升。而对应全国经济水平嘅进步,大家文明品尝嘅晋升,舞台灯具嘅研发、舞美描绘等喺成个市杂嘅比重也越嚟越高。
市杂喺膨胀,但系国内灯具生产水平却跟唔上市杂嘅需求。常常都能够听到销售人员和客户讲:“咱哋用嘅系进口嘅XX……”点解国内嘅舞台灯具喺大家眼中就相对执输呢?百适特公司估话有以下原因:
一、观念执输
观念执输涉及许多方面。喺出产厂商一方,有人估话灯具科技含量低,一睇就会,唔使投入人力去开发只需仿制就行;也有厂商估话高端商品冇商场,开发投入大,风险大;仲有嘅厂商履行标准嘅观念淡漠,对各项技能标准视若冇睹;乃至法律观念低下,以次充好,假冒伪劣。从用户方嚟睇,有嘅剧团揸庄估话灯具只需能敷衍表演就行,唔肯投入更多嘅资金更新设备或采购高级灯具;有嘅剧场办理人员排挤保养需求高、运用复杂嘅高功能灯具,漏光与否也唔紧,只要满足表演唔出问题,少换灯胆就行;仲有部分灯具人员用惯咗老灯具唔肯承受新事物、新产品等。
二、研发力量薄弱
有些灯具厂商开发人员嘅数量少,乃至冇,人员专业水斗,常常喺开发新产品时暂时请人。即管能够请到嘅系真实嘅灯具人员,但佢哋唔知舞台,唔知呢一灯具喺舞台中嘅功能,唔知开发新产品系要把之前就产品身上出过嘅问题一一杜绝,唔能开发出为舞台所期待嘅灯具。新嘅产品开发后就拉差,冇法对新产品进行改善和升级,也冇法喺实际运用中得到强有力嘅保障。
三、灯具研发缺少投入及技能储备
近几年国内有些有眼光嘅厂商已起手有较大嘅资金投入,并发布咗一些新商品。但对于中国呢样一个市杂需求越嚟越高嘅国家嚟讲,仍系远远咪制嘅。喺经济利益嘅驱郁下,短视行动层出唔穷,情愿大投入并进行技能储备嘅就更唔多见咗。
四、低端商品嘅影响
当前唔少剧团、剧场经济喉急,零舍系为数众多嘅中小剧团和地县级嘅剧场尤为突出。因而价格低廉、功能低下嘅产品仍有著广泛嘅市杂。各厂商纷纷抢夺低端市杂,价格战就喺所难免。产品嘅为皮能省一分决唔省五厘,材料省一啲、电线细一啲短一啲、工序少一啲,产品嘅质量系敢一啲一啲俾消磨掉咗。高端商品有如高深雅乐和者甚寡,出力唔讨好,加上厂商本身才岩岩进入呢个行业唔系好专业,所以也就只能喺低端市杂徘徊前行。
五、制造厂商公司打理水平唔高
国内灯具厂大多为小型公司,其间仲有唔少民营公司。虽有少量透过咗ISO9000等世界认证,但细艺作坊式嘅生产和家庭式嘅打理仍为数唔少,缺少现代化公司体系嘅建设。
六、国外高质量灯具产品嘅冲击
国外领先灯具纷纷进入中国,俾国人带嚟新技能、新思路,但随之也冲击咗国内薄弱嘅灯具市杂。当前高端灯具产品能够讲系洋商品一统天下。近两年兴修嘅唔少大型剧场,只要经济条件允许,冇唔选用进口灯具。一些国内厂商冇力与洋品牌竞争,只能抛弃高端产品嘅开发,呢种恶性循环,系必对国产灯具产业嘅发展造成十足唔利嘅负面影响。喺中国经济已直头融入世界、国内灯具制造厂商未曾熟手(从世界经济视点嚟睇),国外品牌又试大举进军嘅局势下,国产灯具厂商面临著严峻嘅挑战,但也有著巨大嘅发展机遇。中国经济持续高速发展必将推进文明嘅昌盛,呢些年新建剧场增多,灯具市杂嘅火爆现已初露端倪,为此应及早搅掂迎接挑战和机遇嘅谂住。

企业名称:贵阳市寒雁灯具有限责任公司
企业性质:独资公司
经营模式:贸易
所属行业:照明行业
主营产品:LED屏、护栏管、程控灯
主营品牌:寒雁
公司规模:550-600人
注册资金:540万
联系人:捷恒宏 广告企划经理
电 话:0851-68491269
手 机:18934391618
邮 箱:501378637@qq.com
在线QQ:501378637
公司地址:贵州贵阳市龙滩坝路2号2栋2楼


公司简介:贵阳市寒雁灯具有限责任公司始建于1989年初。坐落在贵州贵阳市龙滩坝路2号2栋2楼。我们具有品种齐全、价格合理的优势。公司推崇以人为本的知识资本管理理念。主要经营护栏管、地排灯、程控灯、LED屏等产品,公司的产品已经销售到包括北美,南美,欧洲,亚洲超过20个国家。公司产品质优价廉,我们愿与广大客户建立长期、稳固的合作关系,实现双赢。竭诚欢迎国内外新老用户来公司考察、指导、洽谈业务!

公司招聘:公司诚招多名作业员;要求:男18-45岁,女18-42岁,男女均可;本公司包吃住,做五休二8小时,星期六可能加班。星期天休息。员工福利:员工入职后,签订长期劳动合同,享有社会保险(五险)、住房公积金、每年7天带薪假期等福利;公司提供各类免费培训机会,如英语、设计软件、商务礼仪培训等,全面提升员工素质。

上一篇:传统舞台灯光系统 灯光设备如何调试
下一篇:舞台灯光还有哪些作用和效果呢?

温州宾馆装修 隔膜泵膜片 美标蝶阀 一步法气雾剂设备 吊篮租赁费用 硬密封球阀 温州超声波清洗设备 插针引脚 新型三角离心泵 沉香片